Vandaag bereikte mij het droevige bericht dat Brigade-generaal b.d. Woerlee op 18 oktober 2015 is overleden. Generaal Woerlee was de laatste Co-TRIS, commandant van de TRIS.
Na zijn opleiding aan Koninklijke Militaire Academie (KMA) heeft Generaal Woerlee een opleiding gevolgd aan het befaamde Amerikaanse militaire opleidingsinstituut United States Army Command and General Staff College. Illustere generaals als Eisenhower, Patton en Westmoreland gingen hem voor.
Generaal Woerlee was de laatste commandant van de TRIS, de Nederlandse troepenmacht in Suriname. Hij begeleidde de onafhankelijkheid van Suriname en streek als laatste het vaandel van de TRIS.
Libanon
In Libanon was hij de plaatsvervangend commandant van de blauwhelmen die op VN-vredesmissie waren. Voor zijn bijdrage aan deze missie is hem deze draaginsigne toegekend.
Draaginsigne Nobelprijs
Op donderdagavond 17 september j.l. is op zijn ziektebed door de loco-burgemeester Franko Živković-Laurenta, in zijn woonplaats Breukelen, een draaginsigne Nobelprijs voor VN-militairen uitgereikt, waar hij zichtbaar blij mee was.
Het draaginsigne wordt toegekend aan militairen die door het Nederlandse ministerie van Defensie tussen 1956 en 1988 zijn ingezet voor vredesmissies van de Verenigde Naties. Deze bijzondere onderscheiding kreeg hij voor zijn verdiensten als generaal bij de VN-missie in Libanon, begin jaren tachtig. Generaal Woerlee is 40 jaar militair geweest en is de opa van wethouder Franko Živković-Laurenta.
Maarten Woerlee is 85 jaar geworden. Dat hij moge rusten in vrede.
Mijn oprechte condoleances aan de nabestaanden.
Ik heb goede herinneringen aan de generaal Woerlee. Als Unifil-veteraan, maar met name als disgenoot bij de jaarlijkse regimentsdiners van het Regiment Infanterie Johan Willem Friso, heb ik hem leren kennen en waarderen. Mijn condoleances aan de nabestaanden.
Kolonel breng ik ere groet
D. Rampadarath
Rust in vrede generaal.Ik was van 1981 – 1983 zijn militaire chauffeur te Darp/Havelte.Ik kom zelf ook uit Suriname en soms spraken we enkele woorden Surinaams tegen elkaar.