Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Officier in de Ere-Orde van de Gele Ster
Vandaag bereikte mij het verdrietige bericht dat oud Trisser Bert Abuys op 23 juni jl. is overleden in de leeftijd van 79 jaar. Velen hebben hem gekend, niet alleen als oud Trisser, maar ook als samensteller/schrijver van het boek “Slangen in Suriname”.
Als beroepsmilitair werd Bert Abuys drie keer uitgezonden naar Suriname. Voor de eerste keer in 1959 en daarna in 1966 nogmaals voor een periode van drie jaar. Drie maal is scheepsrecht en dus vertrokken Abuys en zijn gezin in 1970 opnieuw naar Suriname, dit keer voor een periode van vijf jaar.
In deze tijd begon hij met zijn eerste veldwerk; het registeren en fotograferen van zoveel mogelijk slangen.
Alle gegevens en informatie die hij verzameld had, gebruikte Abuys voor zijn artikelen in het tweemaandelijkse blad ‘Literatura Serpentium’. Tussen 1981 en 1988 verschenen er maar liefst 31 artikelen van zijn hand. Deze bijdrage leverden hem een grote naamsbekendheid op in binnen- en buitenland. Ook kwam er door de nieuwe contacten een nieuwe stroom van informatie op. Deze informatie werd verwerkt in het boek.
De crematie plechtigheid vond vandaag plaats (zaterdag 27 juni 2015) om 14,30 uur in de aula van het crematorium Stilleweer, Stilleweersterweg 1 te Appingedam.
Bert Abuys was een alom gerespecteerd man in de familie . Mijn oom ,onze oudoom enz was een bijzonder gastvrij , goedgemutste en buitengewoon vriendelijke man met veel noten op zijn zang .
De meeste mensen hier kennen hem van de instructie eenheid en als sergeant.majoor of Adjudant .
Na zijn breed gedragen werken in de herpetologie in zowel Nederland,Suriname en overige omringende landen waar zijn zoologische notities en onderzoek positief opvielen , is hij binnen de herpetologie een grote naam geworden . De regio Suriname, de Frans-Guyanese en vml Brits-Guyanese waren nog niet eerder op een dergelijk complete manier benaderd in het registreren van een compleet handboek van de Slangenfauna . Zon 140 soorten slangen en vele ondersoorten heeft hij uitvoerig weten te behandelen en illustreren met behulp van uv Leiden,Naturalis en andere standaard literatuur rond herpetologie .
Zijn eerste grote uitgave De Slangen van Suriname en de Guyana’s *(590 p.) kwam in 2003 uit onder Gopher,het volgende werk een special rond de Boidae, Snakes of Surinam,the Boidae in 2008 en uiteindelijk zijn laatste werk voordat hij ernstig ziek werd . De Slangen van Suriname, expliciet van de Surinaamse Slangen en Wormhagedissen,(Amphisbaenia) vond kort geleden plaats net een maand of anderhalf voor zijn overlijden .
In de 50 jaren kort na aankomst in Nederland was Bert met broer Richard al druk met reptielen in Nederland en werkte aan bijdragen in de Herpetogeografische Dienst, diverse werkgroepen van Lacerta herpetologische vereniging in het Noorden,Zwolle en Limburg werden bediend met veldexcursies, lezingen en organisatie rond bescherming van inheemse soorten amfibieen en reptielen , alle soorten kikkers,salamanders,hagedissen en slangen kwamen aan bod .
Na de laatste werken aan de nieuwste revisie en volledig met nieuwe taxonomische updates voorziene opvolging van Snakes of the Surinam and the Other Guyana;s wat in 2010 al practisch gereed was ,is deze ontwikkeling stil komen te liggen door omstandigheden bij de publicatie in Leiden,Naturalis, een heel jammer moment voor Bert, die heel graag zijn meesterwerk nog in het Engels zou zien verschijnen . We vinden het allemaal heel erg jammer dat dat niet meer ging .
Zijn zoon Guido gaat er verder mee aan de slag, en hopelijk kan ik hem daarin van dienst zijn .
Zijn zoon,vrouw en enkele vrienden zijn de weinigen die goed weten wat en waar Bert geweest is en welke soorten en notities zijn opgenomen . De complexe taxonomie van de vele soorten zoals de Micrurinae, colubrinae groepen en de crotalinae zijn maar lastig te begrijpen maar Bert wist het allemaal correct vast te leggen en e bundelen in het standaardwerk van de regio NoordOost Amazone ,daarmee heeft het nu nog steeds referenties en aanhef in meer dan honderden wetenschappelijke herpetologische titels en naslagwerken ,zoals Les Serpent de la Guyane, van Chippeax,1998 die sterk leunde op Berts zijn producties …
Voor mij was hij een groot inspirator en instructeur die niet alleen kennis had van herpetologie en natuurprocessen maar ook van sport,en overlevingskunst .daarnaast is hij later nog de Edelstenen in gedoken en werkte vele honderden uren in een Geologische museum collectie .
Een groot gemis is onze oom Bert ,een uitermate sociale man die altijd tijd nam om een en ander uit te leggen ,helpen en of te verassen met de meest bijzondere verhalen uit zijn avonturen uit Suriname bij de TRIS en erna .
Iemand die hem of zijn notities rondom slangen nader gekend heeft zou ik graag in contact mee willen komen , mailt u mij u ervaringen en verhalen vanuit het TRIS perspectief ,
Mail naar wolfhounds32@hotmail.com
Allen gegroet,
Marc Abuys
Hoi Marc,
Wanneer gaan we weer slangen kijken.
Ben net weer van het dwingelerveld, 9 adders gezien.
Neem maar weer contact met me op 0642425400
Groeten Jan Esselink en Maurits Esselink (Heerde)
Vorig jaar zijn we 2 keer weg geweest met jou en je Oom
Hallo Jan en Maurits,
Natuurlijk kan dat , dat was ook de bedoeling, we gaan regelmatig met kleine groepjes t veld in op zoek naar reptielen in teken van monitoring en inventarisatie .
Er zijn de afgelopen periode alweer flink wat nieuwe locaties bezocht met succes op de NoordOost en Oost Veluwe ,wat flink minder bekend is . Jullie bereikbaarheid ben ik echter kwijt geraakt .Mail mij even je gegevens en of beschikbare dagen/perioden en dan kunnen we wellicht vlot eens afspreken .Vr groet Marc wolfhounds32[ad]hotmail.com .
http://www.slangennederland.blogspot.nl